Dette er en billig måde på at få en lækker saft som kan bruges på mange forskellige måder, både som hyllebærsuppe eller bare til at drikke. For at få de røde bær skal man være ude omkring september- oktober måned. Træerne er letgenkendelige og står rigtigt mange steder i skovkanten eller i mindre læhegn eller lignende. Hyldebær er de bær der vokser efter at hyldeblomsten har blomstret, og man kan hurtigt plukke en god mængde til at tage med hjem. Inden du går igang skal du være opmærksom at ikke at få saften på tøjet da det er meget svært at få af igen.

Opskrift til giver ca. 2 l. hyldebærsaft

Du skal bruge:

  • 2 kg hyldebær – plukket

  • 2 æbler
  • 700 g rørsukker

  • 1 l. vand

  • Evt. kanel el.citron efter smag og behag

  • Atamon

Efter du har været ude og plukke, skylder du bærene grundigt. Det nemmeste er at tildække dem helt også fjern eventuelle kryb eller andre uønskede ting og sager.

Man kan uden problemer koge bær med stilk og det hele på. Men hvis man tager tiden til at separere bære fra stilken giver det en mere rund smag som ikke er helt så besk.

Det nemmeste er at have en skål og benytte en gaffel til at rive  de enkelt bær fra stilken.

  • Skær æblerne i halvstore både og smid den i en stor gryde med vandet. ( det er ikke nødvendigt at skrælle æblerne)

  • Drop bærrene ned sammen med æblerne og kog den til bærene brister, dette tager ofte mellem 30 til 45 min.

  • Si saften i et dørslag med en gryde eller lignende under. Læg et rent viskestykke der gerne må blive rødt op i dørslaget. Hæld forsigtigt saft og bær op i viskestykket – lidt ad gangen. Det tager lidt tid. Til sidst kan du vride viskestykket, så du får al saften med.

  • Nu skal du måle hvor meget saft du har i gryden. Brug et litermål.

  • Kom saft, sukker og citronsyre i gryden, kog saften op og tag den så af varmen. Sammenlagt skal saften gerne koge 1 kvarter.

  • Hæld Atamon i saften.

  • Hæld din hyldebærsaft på skoldede flasker, der er skyllet med Atamon – og sæt prop i. Nu kan saften holde sig til de lange vinteraftner.

Saften kan drikkes let opblandet med vand eller laves til hyldebærsuppe.