Der er mange forskellige meninger om hvorvidt øllebrød er gammeldags og en decideret bonde ret. Men min mening er at det er en meget men og god ret som billigt kan mætte en stor familie. Typen af rugbrød som benyttes er også lige så forskellig som der er varianter af brød.

I gamle dage blev denne ret brugt når man havde brød som var blevet hårdt og uspiselig på andre måder.
Hvis du har noget tørt eller hårdt brød. Kan det sagtens bruges den skal bare for at få det bedste resultat såt i vand natten over.

Den type brød som efter min mening giver det bedste resultat er brød uden alt for mange kerner og gerne så mørkt rugbrød så muligt.

Ingredienser:

500 g Rugbrød
65 g Brun farin
15 g Sukker
½ tsk. salt
1 mørk øl (33 cl)
Vand ( til rugbrødet er over dækket)

Flødeskum til overdækning. ( lidt mælk kan også bruges)
Fremgangsmåde:

Skær rugbrødet i mindre stykker, jo finere det er jo nemmere er det at få øllebrød’en til at blive helt lind.(uden klumper) Hvis det er forholds vi frisk brød skal det stå helt overdækket med vand i en gryde, i godt en times tid. hvis det er ældre rugbrød kan man med fordel lade det stå med vand over i køleskabet natten over.

Efter massen har stået en times tid koges det langsomt op. Der skal røres i gryden af og til ellers brænder det let på. Jo længere og varmere masse bliver jo nemmere er det at røre brødet ud. Det skal små koge i 30 min. Her kan det med fordel røres godt rund med foreksempel et piskeris eller hvis du vil have den helt lind og dejlig og som jeg bedst kan lide den, benytte en håndmikser/håndblender.

Nu kommer du øllen i sammen med det brune farin og salt. Efter det igen har små kogt i 10-15 min, smager du til med sukker og den er klar til servering.

Hjemme hos os pisker vi altid en masse flødeskum som er rigtig lækker at komme over på øllebrød’en. Dette gør retten mere frisk.

Til lidt bonus info kan grøden sagtens fryses og hurtigt varmes op hvis det skal gå hurtigt en dag men aftensmaden.