Nana’s fra den store bagedysts opskrift på Macaroons. Virkelig gode og formstabil.

Macaroons
(opskriften giver ca. 60 stk., der er 4 cm. i diameter)

Ingredienser:

  • 200 g. æggehvider (100 g. x 2)
  • 250 g. flormelis
  • 250 g. smuttede mandler
  • 250 g. sukker
  • 70 g. vand
  • evt. lidt pasta- eller pulverfarve


Fremgangsmåde:

1) Mandler og flormelis males helt fint i en blender og sigtes ned i en skål. Eventuelle klumper skal blendes igen.

2) Kom den ene portion æggehvider på 50 g. i skålen. Vent med at røre rundt. Tilsæt farve, og sæt skålen til side til senere.

3) Den anden portion æggehvider kommes i en skål. Sørg for at have din elpisker klar ved siden af. Vent med at piske – det skal bare være klar til lidt senere.

4) Vand og sukker kommes i en tykbundet gryde over medium varme og der monteres et sukkertermometer. Bring blandingen i kog. Rør ikke rundt i siruppen, da der ellers kan dannes krystaller.

5) Når boblerne begynder at dannes i gryden, startes piskningen af æggehviderne med elpiskeren. Pisk indtil hviderne danner bløde toppe. Det tager ca. 3 minutter.

6) Når sukkerblandingen når 118 grader (det skulle være samtidig med at æggehviderne er klar) fjernes gryden fra varmen. Mens mixeren kører på max hældes siruppen ned i hviderne. Sørg for at hælde langs siden af skålen.

7) Fortsæt med at piske æggemassen ved medium hastighed indtil massen er kølet ned til kropstemperatur. Den færdigt piskede æggemasse skal være stiv og meget skinnende.

8) Med en dejskraber foldes 1/3 af æggehvidemassen ind i mandel-blandingen. Bland kraftigt for at få evt. farve fordelt til massen er sej og blød. Fold nu resten af æggemassen ad 2 omgange. Fold blidt men grundigt indtil blandingen er blød og godt blandet. Dejen skal være meget tyk, flyde langsomt og må ikke være løbende.

9) Kom blandingen i en sprøjtepose med en rund tyl på 1 cm. monteret. På nogle stykker papir tegnes cirkler på 4 cm (svarer til et fyrfadslys) med 2,5 cm’s mellemrum. Disse papirer lægges nu under bagepapiret, og mandelmassen sprøjtes ud indenfor cirklerne. Når der tylles, så gør det hurtigt, vertikalt og skær hurtigt massen over, inden tyllen flyttes til den næste cirkel.

10) Bank bagepladerne mod bordpladen for at fjerne luftbobler fra de tyllede macaroons. De vil flyde en lille smule ud, når der bankes.

11) Nu skal de lufttørre i ca. 1 time, indtil der kan mærkes på dem med fingeren uden at dejen hænger fast.

12) Bages 15 minutter ved 150 grader varmluft.

13) Bagepapiret løftes af bagepladen. Lad de bagte macaroons køle helt af inden de fjernes fra papiret. (efter ca. 8-10min)

 

Find opskrifter på fyld til macaroons her:

 

Noter:

Hvis man  laver så stor potion så man ikke kan sprøjte det hele ud på plader på en gang, kan følgende metode bruges:

Når man har fyldt en plade med macaroons punkt 9, bankes pladen mod bordet punkt 10, og bagepapiret trækkes over på bordet, og et nyt ligges på pladen. Gentag til alt dejen er sprøjtet ud.   

Husk at lade bagepladen afkøle imellem du trækker bagepapiret på, ellers hæver de for hurtigt og derved krakelere. 

IMG_20140418_152514