Først og fremmest tjek datoen på din and. Den fejler ikke noget hvis den ”bare” er 2 år gammel. Men den skal helst ikke være ældre. Det sker nemlig ofte at supermarkeder har ænder på frost som er mere end 1 år fra deres produktions dag. Den and du vælger burde være over 3 kg. da den har levet længere og har udviklet sig, så den har mere kød på sig end de ænder som er mindre.

Husk at optøning af en stor And er omkring 3 dage i køleskabet.
Ingredienser:
1 and på 3 – 3 1/2 kg
3 syrlige æbler gerne sorte belle de boskoop eller coxorange
Peber og Salt
Omkring 15 svesker uden sten
Kødsnor.

Sauce:
1 lille løg¨
hals, vingespidser, kråse og hjerte ( alt indmaden som normalt er i posen)
1 lille gulerod
evt. 2 tsk. andebouillon
1/2 l. vand
1 spsk. smør
1/2 spsk. hvedemel
1 dl. fløde 13%
madkulør.
2 cl Cognac (kan undlades)

Fremgangsmåde:

Først og fremmest skal du skære vingespidser og hals af, hvis dette ikke allerede er gjort fra producentens side. Inden i anden er der en pose med alt indmaden den skal selvfølgelig ud inden vi går videre. Jeg plejer at skylde anden grundigt indvendigt og udvendigt efter indmaden er fjernet. Det er bare med at få hænderne igang især inden i anden med lidt vand så den bliver godt ren. Efter den har dryppet lidt af, gnubber du anden indvendig og udvendig med salt og peber.

Skær æblerne i både og kom dem i enden på anden skiftevis sammen med sveskerne. Det er ikke sikkert at man ønsker at spise hverken svesker eller æbler, men det er med til blandt andet at give anden væde og sørge for at den ikke bliver tør.
Efter anden er godt stoppet til binder du enden sammen med kødsnoren. Vingerne skal også bindes ind til anden inden den kommes i ovnen.

Sæt ovnen på 225 grader ved varmluft.
Tjek linket her hvis du vil se hvordan man konvertere til normal ovn.

Nederst sætter du en bradepande med en lille smule vand i, det er bare så fedtet ikke brander på.  Over bradepanden placere du en rist hvor anden lægges med brystet ned ad.

Efter godt 20 min ved 225 grader. Skruges der ned til omkring 170 grader. I bradepanden tilføjer du cirka ½ liter vand samt alt indmaden ( indmaden kan godt undværes, men det giver en god smag). Anden skal have 2 ½ time, eller inde til kødsaften som kommer ud er klar. Tag Anden ud og lad den hvile med et klæde over sig.

Ved udskæringen er det ikke en god ide at benytte en vildt saks eller lignende. Dette kan nemlig med føre at der kommer mange små splinter af ben med i kødet. En kniv er rigeligt til at skære kødet fra.

Sauce:

I en gryde kommer du 1 spsk. smør, lad det smelte før du pisker melet i.

Kom lidt efter lidt skyen over i gryden ( det er det som har samlet sig i bradepanden) og du skal ikke tage indmaden med. Inden sovse koges igennem. røres fløden samt Cognac i (Cognac kan undlades men giver en rigtig god smag), smag til med salg og peber. Efter sovsen har kogt ind til den ønskede konsistens tilføjer du lidt kulør så den også får den rigtige farve.

VELBEKOMME!!!