Prøv vores traditionelle og originale falafel opskrift. Falafel er en traditionel arabisk mad.

Ordet falafel kan stamme fra det arabiske ord falāfil, et flertal af ordet filfil, der betyder “peber.” Disse stegte vegetariske fritters serveres ofte sammen med hummus og tahinisauce (kendt som en “falafelplade.”) De serveres også godt med toum, en mellemøstlig hvidløgssauce.

Så hvad er historien med denne velsmagende falafel? I henhold til The Encyclopedia of Jewish Food af Gil Marks, “synes det første kendte udseende af bælgplantefritters (alias falafel) i Mellemøsten at være i Egypten, hvor de var lavet af tørrede hvide fava bønner (ful nabed) og kaldes tamiya / ta-amia (fra arabisk for ‘næring’); disse fritters havde en lysegrøn farve indeni. Mange tilskriver tamiya til kopterne af Egypten, der praktiserede en af ​​de tidligste former for kristendom.

De mente, at den oprindelige tilstand af menneskeheden var vegetar, og at de derfor havde mange dage til at spise kun vegansk mad, inklusive tamiya. ” Falafel opskriften som den traditionelle måde, er faktisk en vegansk mad; det er en fantastisk kilde til protein for folk, der har skåret kød ud af deres kost. Det er relativt lavt fedtindhold og har intet kolesteroltal, hvis du steger det i hjertesund grapeseolie. Og hvis du topper det med grøntsager i en pitta, bliver det et fyldende og nærende måltid! Visst slår en Big Mac, hvis du spørger mig.

I Israel er falafel blevet vedtaget fra arabisk køkken, og versionen lavet med kikærter er meget populær. Falafel-stande er lige så mange og rigelige i Israel som fastfood-restauranter er her i Danmark.

Falafel er også hurtig og nem, men mere nærende og bedre for dit hjerte end burgere og pommes frites. Ideen om at fylde falafel i pitabommer er faktisk en opfindelse af jemenitiske jødiske immigranter til Israel. Introduktionen af ​​pitabrødssandwicher gjorde falafel bærbar, hvilket udvidede sin popularitet og gjorde den til den førende ”fastfood” i Israel.

På min rejse til Israel i sidste sommer var et af de sidste måltider, vi fik, en falafelpita. Jeg bad vores ven Hagai om at tage os med til hans yndlings falafel-spot, Mana Mana, på Yehuda Hamaccabi-gaden i Tel Aviv. På det tidspunkt blev det drevet af en tre-generationers familie – bedstefar, far og søn.

Den unge søn kørte kasseapparatet med tillid og autoritet fra en 40-årig. Tilsyneladende har restauranten skiftet ledelse siden da, så jeg kan ikke gå med på maden nu, men på det tidspunkt lavede de en virkelig lækker hjemmelavet falafel opskrift – sprød på ydersiden, varm og fluffy indvendigt, med frisk toppings dyrket på lokale kibbutzim (det var helt umuligt at få ham til at dele sin opskrift på hjemmelavet falafel med mig).

Min favorit måde at fremstille en falafel pita på … start med et lag hummus dybt inde i lommen, og tilføj derefter falafel, salat, tomater og pickles. Top med et tyndt lag tahinisauce. Okay, jeg gør mig sulten! 🙂 Her er min opskrift på falafel sammen med et par variationer du kan prøve.

Falafel blev oprindeligt lavet med fava-bønner og fremstilles fortsat på denne måde i Egypten og andre arabiske lande, men israelsk falafel er næsten universelt fremstillet af kikærter. Dette skyldes, at mange jøder har en medicinsk mangel kaldet G6PD, en arvelig enzymatisk mangel, der kan udløses af fava bønner. Jeg har inkluderet en egyptisk falafelopskriftsvariant i slutningen af bloggen, hvis du gerne vil prøve at gøre det på den måde. Den er grønnere og spicier end den klassiske Falafel.

Du bliver nødt til at blødgøre tørrede kikærter natten over for din falafel at blive højre; konserverede bønner er for møre og indeholder for meget fugt til at opnå den rette konsistens. Kog ikke bønnerne, for dette vil resultere i en blødere og tættere falafel, som ikke er den rette struktur. Jeg har også medtaget instruktioner til konstruktion af din egen falafel pita. Som de siger i Israel, Bete’avon!

Denne falafel opskrift  er til ca. 30-34 falafelkugler.

Serveringsstørrelse er omtrent 5 falafels hver. Ernæring beregnes med den antagelse, at hver falafelkugle absorberer 1/2 tsk olie.

Dette er mit bedste skøn; når de stegt ved den rette temperatur, absorberer falafel meget lidt af madolien. Næringsoplysningerne, der gives her, beregnes ved hjælp af en app. Hvis du har specifikke diætproblemer, skal du kontakte din læge eller ernæringsfysiolog.

En note om frysning: Jeg har fået flere læsere til at spørge om indefrysning af denne opskrift. Jeg har aldrig prøvet det selv, men her er nogle tip tilbage fra kommentarerne – nogle læsere har haft held og lykke med at fryse blandingen og derefter optø det natten før i køleskabet, før de steges. Undertiden er der behov for lidt mere mel eller kikært mel for at holde blandingen sammen efter frysning. Nogle læsere har haft held med at danne bolde, fryse dem og derefter stege dem direkte fra fryseren. Nogle har med succes frosset den færdige kogte falafel, afrimning efter behov.

Bemærk: Nogle mennesker vil gerne tilføje bagepulver til blandingen for at gøre strukturen inde i falafelkuglerne lysere. Jeg tilføjer normalt ikke den, da falafelen generelt er temmelig fluffy af sig selv. Hvis du gerne vil tilføje det, skal du opløse 2 tsk bagepulver i 1 spsk vand og blande det i falafelblandingen, efter at den er blevet nedkølet. Tip: Hvis din falafel er for hård / for crunchy udefra, er der to mulige grunde – 1) du har ikke behandlet blandingen nok – returner kikærterblandingen til processoren for at gøre den mere pastalignende. 2) kikærterne, du brugte, var gamle. Prøv at købe en friskere bunke tørrede kikærter næste gang.

SESAME FALAFEL VARIATION: Efter at have dannet kuglerne eller karbonaderne, dypp dem i sesamfrø inden stegning. Dette vil gøre falafelbelægningen crunchier og give den en lidt nøddeagtig smag.

SE OGSÅ: Den bedste hummus opskrift nogensinde

Sesam falafelkugler på hummus. UDREG FALAFELVARIATION (GRØN FALAFEL): Tilsæt ½ kop yderligere hakket grøn persille eller koriander eller en blanding af de to inden blanding.

Urtegrønne falafelkugler på hummus. TURMERIC FALAFEL (GUL FALAFEL): Tilsæt ¾ tsk gurkemeje i foodprocessoren inden blanding. Gule gurkemeje-falafelkugler på hummus.

EGYPTIAN FAVA BEAN FALAFEL: Brug 0.5kg tørrede fava bønner i stedet for kikærter; dæk dem med koldt vand, blødlægges i mindst 24 timer, tøm derefter, skyl og skræl dem. Du kan også bruge en blanding af gennemblødt fava-bønner og kikærter, hvis du ønsker det; bare sørg for, at vægten af ​​de tørrede bønner lægger op til 0.5kg. Efter at bønnerne er gennemvædet og skyllet, tilsættes de klassiske Falafel-ingredienser til processoren sammen med følgende ingredienser – 1 porrer, rengøres, trimmes og fjerdedel; ¼ kop hakket dild; ¼ kop hakket koriander; og en yderligere ¾ tsk cayennepeber. Når blandingen forarbejdes til et groft måltid, hældes det i en skål. Rør 2 ½ spsk sesamfrø i blandingen med en gaffel, indtil det er jævnt spredt i hele blandingen. Køleskab, og fortsæt med stegning. Hvis blandingen virker for “våd”, når du fremstiller falafelkuglerne, tilsættes ekstra mel ved den teskefulde, indtil blandingen klæber bedre sammen. Fortsæt med stegning.

SÅDAN LAVES EN PITA FALAFEL:

At lave en falafelpita er faktisk virkelig enkelt. De to vigtigste ingredienser er pitabrød og falafel.

Falafel pita i hånden med pickles, salat og tomater.

Skær pitabrødet til det halve for at danne to “lommer.” Hver lomme har en serveringsstørrelse.

Stop lommen med falafel såvel som alle tilføjelser, du har lyst til.

Her er nogle traditionelle tilføjelser, der kan føjes til din pita; disse er de mest almindelige ingredienser på falafelstande i hele Israel: Tahini-sauce, strimlet salat, terninger eller skiver tomater, israelsk salat, løg, dille pickles, hummus, tabouli, pommes frites

Her er nogle mindre traditionelle tilføjelser, der også er velsmagende: spirer, agurkskiver, ristede peberfrugter, ristede aubergineskiver, solsikkefrø, fetaost, yoghurt, tzatziki Del meget gerne din version af den bedste opskrift på at lave sine egne falafeler med os og alle de andre madglæde læsere herinde på 7Opskrifter.dk 🙂