Hyldebærsaft

Dette er en billig måde på at få en lækker saft som kan bruges på mange forskellige måder, både som hyllebærsuppe eller bare til at drikke. For at få de røde bær skal man være ude omkring september- oktober måned. Træerne er letgenkendelige og står rigtigt mange steder i skovkanten eller i mindre læhegn eller lignende. Hyldebær er de bær der vokser efter at hyldeblomsten har blomstret, og man kan hurtigt plukke en god mængde til at tage med hjem. Inden du går igang skal du være opmærksom at ikke at få saften på tøjet da det er meget svært at få af igen.

Opskrift til giver ca. 2 l. hyldebærsaft

Du skal bruge:

  • 2 kg hyldebær – plukket

  • 2 æbler
  • 700 g rørsukker

  • 1 l. vand

  • Evt. kanel el.citron efter smag og behag

  • Atamon

Efter du har været ude og plukke, skylder du bærene grundigt. Det nemmeste er at tildække dem helt også fjern eventuelle kryb eller andre uønskede ting og sager.

Man kan uden problemer koge bær med stilk og det hele på. Men hvis man tager tiden til at separere bære fra stilken giver det en mere rund smag som ikke er helt så besk.

Det nemmeste er at have en skål og benytte en gaffel til at rive  de enkelt bær fra stilken.

  • Skær æblerne i halvstore både og smid den i en stor gryde med vandet. ( det er ikke nødvendigt at skrælle æblerne)

  • Drop bærrene ned sammen med æblerne og kog den til bærene brister, dette tager ofte mellem 30 til 45 min.

  • Si saften i et dørslag med en gryde eller lignende under. Læg et rent viskestykke der gerne må blive rødt op i dørslaget. Hæld forsigtigt saft og bær op i viskestykket – lidt ad gangen. Det tager lidt tid. Til sidst kan du vride viskestykket, så du får al saften med.

  • Nu skal du måle hvor meget saft du har i gryden. Brug et litermål.

  • Kom saft, sukker og citronsyre i gryden, kog saften op og tag den så af varmen. Sammenlagt skal saften gerne koge 1 kvarter.

  • Hæld Atamon i saften.

  • Hæld din hyldebærsaft på skoldede flasker, der er skyllet med Atamon – og sæt prop i. Nu kan saften holde sig til de lange vinteraftner.

Saften kan drikkes let opblandet med vand eller laves til hyldebærsuppe.

Hyldebærsuppe

Opskriften på den hyldebærsaft som skal benyttes kan findes på siden under saft/drik.

Til 4-6 personer:

  • 1 L hyldebærsaft
  • 1-2 æbler kan undlades
  • ½ dl sukker efter smag og behag.
  • evt. 3 spsk kartoffelmel

Redskaber:

  • gryde
  • skål
  • grydeske
  • glas med låg

 

Tid

20 min

Sådan gør du:

  • hyldesaften kommes i en gryde.
  • Hvis du ønsker æblestykker i suppen, så skær æblerne i terninger. Hæld æblerne  i gryden sammen med saften. Kog saften 10-15 minutter til æblestykkerne er møre.
  • Hvis du vil have suppen lidt tykkere, så kan du tilsætte kartoffelmel. tag hvis muligt et glas hvor du blander kartoffelmel med lidt koldt vand. Sæt låget på og ryst godt. Når der ikke er flere klumper, hælder du blandingen i suppen. Hæld lidt i af gangen og rør rundt.  Når suppen har den rigtige konsistens skal du ikke tilføje mere.

Tvebakker, ristede havregryn eller ristede brødterninger er rigtig godt tilbehør.

 

kylling på spyd med lækker nudelsalat

Kylling på spyd med lækker nudelsalater er både nem at lave og utrolig hurtig at få sammensat hvis der kommer uventede gæster.
Koge/stegetid: 15 min.
Ikke fryse-egnet
300 g kyllingenderfillet 
4 spsk soja
1 lime
2 fed hvidløg
1 chili
1 spsk peanut smør 
1 tsk sukker
1 pakke ægnudler
2-3 gulerødder 
150 g sukkerærter
2 forårs løg 
Sådan gør du:
  1. Rør 2 spsk soja sammen med 1 spsk limesaft, 1 fed knust hvidløg og 1/4 finthakket chili.
  2. Vend kødet i marinaden og lad det trække 15-20 min.
  3. Rør en dressing sammen af 2 spsk soja, 2 spsk limesaft, 1 fed knust hvidløg, 1/4 finthakket chili (uden frø og mellemvægge), peanutsmør og sukker.
  4. Kog nudlerne efter pakkens anvisning. Afkøl dem i koldt vand og hæld dem på en sigte.
  5. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde strimler eller riv dem groft.
  6. Rens sukkerærter og forårsløg og snit dem fint.
  7. Vend nudler og grønsager i dressingen.
  8. Træk kødet på spyd, pensl evt. med lidt olie og steg dem på en varm grill ca. 10 min. – vend dem nogle gange undervejs.

 

opskrift udlånt af hjemmet.dk

Yoghurt is – nem at lave.

Neutral Yoghurt is som er hurtigt at lave, nem at komme igennem og rigtig lækker.

Du skal bruge:

Ingredienser:

  • 4,5 dl græsk yoghurt ( mellem 2 og 5 % fedt)
  • 1,2 dl Fløde
  • 0,5 dl ahornsirup ( normal sirup kan også bruges)
  • 1 tsk. vanille ekstrakt ( Vanilie sukker kan også bruges)
  • 1 spsk rom ( kan fravælges)
  • chokolade knapper ( kan fravælges)

Start men at blande yoghurt og fløde i en skål og pisk godt rundet, et minuts tid.

IMG_20140417_134028

Herefter tilføjer du siruppen,rom og vanilje, her kan man tilføje ekstra sirup hvis man ønsker en mere sød is. Husk at når isen bliver froset ned, blive den mindre sød end den temperere masse.

IMG_20140417_134224

 

Når alle ingredienserne , undtagen chokoladen, er i skålen. putter man film over og sætter den i køleskabet en halv times tid. Dette gør at isen har mindre tendens til at danne is krystaller og der ved får man et bedre resultat.

IMG_20140417_135137

Isen fryses.
Vi benytter os af en is maskine med kompressor, da vi mener det giver det bedste resultat. Men man kan også sagtens bruge andre modeller eller metoder.

Når isen er næsten frossen, kommes chokoladeknapperne i.

IMG_20140417_143007

 

 

Stikkelbær is

500 – 600 gr. stikkelsbær ( afhængigt af hvor meget smag man ønsker)

ca. 180 gr. sukker

1,5 tsk. vanillesukke

1/4 l. Fløde

4 pasteuriserende æggeblommer

Reven skal af en 1/2 citron(økologisk)

man kan eventuelt tilføje ekstra fløde cirka 1-2 dl hvis man ønsker en mere cremet is.

Stikkelsbærbusken er en op til 1,5 meter høj busk.  Den findes blandt andet i skov og læghegn over hele landet.  Stikkelbær er meget let genkendelige med deres enten røde eller grønne/gule bær.

DSCF1346

Start med at fjerne det sorte af bærrene, skyl dem og kog derefter dem i det vand der hænger ved fra skylningen. Koge dem helt ud til mos under svag varme. Mose de kogte bær gennem en sigte, for at fjerne kernerne. 

Smag mosen til med sukker ca. 90 g. og vanilje. Herefter lader du bærmosen stå og blive helt kold.

Hæld fløden i en tykbundet gryde. Pisk herefter de pasteuriserende æggeblommer i og lad massen tykne, mens den konstant om røres under ved svag varme.

Da massen ikke må koge, da den så skiller, kan man med fordel benytte et vandbad så undgå man dette problem.

DSCF1347

Når massen begynder at tykne tag da cremen af blusset og pisk citronskal og resten af sukkeret i.  Her efter skal også denne masse køles helt af.
Når både creme og mos er helt kold, vendes mosen forsigtigt i cremen, hvorefter blandingen hældes op i en passende beholder til frysning.  husk! det er vigtigt at røre ofte i massen under frysningen for at undgå is-krystaller.

DSCF1350

Man kan med fordel benytte sige af en is maskine, der også gør processen hurtigere og lettere.
Isens frysetid er mellem 3-4 timer. ( med is maskine cirka 45 min )

DSCF1353

Hvidvins dampet rødspætte med fyldt tomat

  • 650 g. rødspættefilet
  • 7 stk.tomater
  • 1 skalotteløg
  • 1 dl hvidvin
  • 1 citron usprøjtet
  • 1 dl fløde
  • salt og peber
  • olivenolie
  • 1,5 dl hønsefond man kan evt. benytte 2 dl vand og 1 bouillon tern
  • 125 g.spinat
  • 1 peberfrugt (rød)

 

Udhule 2/3 af tomaterne (skær toppen af og fjern kernehuset). Tomaterne pensles med olivenolie, krydre med lidt salt og sæt dem i ovnen ved  ca. 190 g. i 5 min.

Peberfrugten skæres i tern, løg og tomatkødet fra de resterende tomater lige så (fjern dog kernehuset før de skæres i tern). Det hele steges på en pande i lidt olie i omkring 2-4 min. Spinaten tilsættes til sidst og krydres med salt og peber. De bagte tomater tages ud og fyldet fordeles i tomaterne. Den resterende fyld fordeles ved siden af tomaterne.

Krydr fileterne med lidt salt. Rul fileterne sammen og placer dem i et ildfast fad. Tilsæt hvidvin og hønsefond. Fordel ½ tsk. citronskal over fileterne. Overdæk fadet med sølpapir og bag det i  ovnen på 200 g i ca. 10-15 min. Hæld væden fra rødspætterne i en gryde. Dæk dem over med et viskestykke og hold dem varme. Tilsæt fløde og lad saucen koge ind. Smag til med salt, peber og jævn med lidt maizenatil den har en passende tykkelse. Tilsæt med fordel lidt finthakket forårs løg/purløg.

Nye kartofler ris el. frisk pasta passer godt til denne ret..

Macaroon

Nana’s fra den store bagedysts opskrift på Macaroons. Virkelig gode og formstabil.

Macaroons
(opskriften giver ca. 60 stk., der er 4 cm. i diameter)

Ingredienser:

  • 200 g. æggehvider (100 g. x 2)
  • 250 g. flormelis
  • 250 g. smuttede mandler
  • 250 g. sukker
  • 70 g. vand
  • evt. lidt pasta- eller pulverfarve


Fremgangsmåde:

1) Mandler og flormelis males helt fint i en blender og sigtes ned i en skål. Eventuelle klumper skal blendes igen.

2) Kom den ene portion æggehvider på 50 g. i skålen. Vent med at røre rundt. Tilsæt farve, og sæt skålen til side til senere.

3) Den anden portion æggehvider kommes i en skål. Sørg for at have din elpisker klar ved siden af. Vent med at piske – det skal bare være klar til lidt senere.

4) Vand og sukker kommes i en tykbundet gryde over medium varme og der monteres et sukkertermometer. Bring blandingen i kog. Rør ikke rundt i siruppen, da der ellers kan dannes krystaller.

5) Når boblerne begynder at dannes i gryden, startes piskningen af æggehviderne med elpiskeren. Pisk indtil hviderne danner bløde toppe. Det tager ca. 3 minutter.

6) Når sukkerblandingen når 118 grader (det skulle være samtidig med at æggehviderne er klar) fjernes gryden fra varmen. Mens mixeren kører på max hældes siruppen ned i hviderne. Sørg for at hælde langs siden af skålen.

7) Fortsæt med at piske æggemassen ved medium hastighed indtil massen er kølet ned til kropstemperatur. Den færdigt piskede æggemasse skal være stiv og meget skinnende.

8) Med en dejskraber foldes 1/3 af æggehvidemassen ind i mandel-blandingen. Bland kraftigt for at få evt. farve fordelt til massen er sej og blød. Fold nu resten af æggemassen ad 2 omgange. Fold blidt men grundigt indtil blandingen er blød og godt blandet. Dejen skal være meget tyk, flyde langsomt og må ikke være løbende.

9) Kom blandingen i en sprøjtepose med en rund tyl på 1 cm. monteret. På nogle stykker papir tegnes cirkler på 4 cm (svarer til et fyrfadslys) med 2,5 cm’s mellemrum. Disse papirer lægges nu under bagepapiret, og mandelmassen sprøjtes ud indenfor cirklerne. Når der tylles, så gør det hurtigt, vertikalt og skær hurtigt massen over, inden tyllen flyttes til den næste cirkel.

10) Bank bagepladerne mod bordpladen for at fjerne luftbobler fra de tyllede macaroons. De vil flyde en lille smule ud, når der bankes.

11) Nu skal de lufttørre i ca. 1 time, indtil der kan mærkes på dem med fingeren uden at dejen hænger fast.

12) Bages 15 minutter ved 150 grader varmluft.

13) Bagepapiret løftes af bagepladen. Lad de bagte macaroons køle helt af inden de fjernes fra papiret. (efter ca. 8-10min)

 

Find opskrifter på fyld til macaroons her:

 

Noter:

Hvis man  laver så stor potion så man ikke kan sprøjte det hele ud på plader på en gang, kan følgende metode bruges:

Når man har fyldt en plade med macaroons punkt 9, bankes pladen mod bordet punkt 10, og bagepapiret trækkes over på bordet, og et nyt ligges på pladen. Gentag til alt dejen er sprøjtet ud.   

Husk at lade bagepladen afkøle imellem du trækker bagepapiret på, ellers hæver de for hurtigt og derved krakelere. 

IMG_20140418_152514

Kylling Makhani (Indisk Kylling)

En god og lækker opskrift til dig der elsker kylling og godt kan lide at lave mad selv, madlavning i huset behøver ikke være svært!

Det indiske køkken har mange gode retter at byde på, særligt en af dem er den populære kylling makhani (indisk kylling). Jeg har fundet denne opskrift efter længe søgen og er virkelig blevet overrasket og glad for det færdige resultat efter madlavningen og at have prøvet at lave denne opskrift selv derhjemme i køkkenet. Det blev til en masse god mad der kom ud af denne opskrift, og helt sikkert noget jeg vil anbefale flere kylling sultne mennesker at prøve!

Gode krydderier, ris og kylling – Sammensætningen af disse ingredienser bliver til en helt fantastisk Kylling Makhani opskrift som du nemt og hurtigt kan lave sætte igang derhjemme i køkkenet.

Nemmere bliver det næsten ikke at klare madlavningen derhjemme fremadrettet!

Stikkelsbær yoghurt sorbet med Krystalliseret hvid chokolade:

  • Stikkelsbær mos.
  • 4 dl vand
  • 500 g stikkelsbær
  • 4 spsk jævner

Kog stikkelsbærrene møre. Blend bærrene og passér dem gennem en fintmasket sigte. Jævn stikkelsbærrene til man har en passende konsistens.

  • Stikkelsbær-yoghurtsorbet:
  • 2 blade husblas
  • 1 dl  piskefløde 38%
  • 100 g sukker
  • 5 l yoghurt 10%
  • 5 dl stikkelsbærmos

Læg husblas i koldt vand i ca. 10 min. Bring  piskefløde og sukker i kog. Smelt husblassen heri og lad flødeblandingen køle til omkring 30°. Tilsæt yoghurt og stikkelsbærmos. Hæld isen på en is maskine eller i en passede beholder. Hvis den køres på ismaskine er den bedst med det samme, da der ikke er meget sukker i, vil den blive meget hård i fryseren.

For at undgå is-krystaller skal man røre i isen ofte mens den fryses.

  • Krystalliseret hvid chokolade:
  • 1 dl vand
  • 100 g sukker
  • 75 g hvid chokolade, smeltet

Bring vand og sukker i kog og varm det til omkring. 145°. Imens smeltes den hvide chokolade. Vend sukker massen i den hvide chokolade. Smør chokoladeblandingen ud på bagepapir og lad den køle af. Efter afkøling knuses det til en passende størrelse.