Tzatziki! Tsaht-Zee–kee! Ellers kendt som den græske yoghurt og agurksauce, du elsker på græske restauranter, men hader at udtale forkert… Vi kender det alle sammen…
Tzatziki opskriften er simpel og baseret på yoghurt, drænet agurk, olivenolie, friske urter (normalt mynte eller dild), hvidløg, citronsaft og salt. Det er en forfriskende kølet sauce, dypp eller spredt.
Jeg rejste til Grækenland sidste efterår og bestilte tzatziki på hver restaurant. Jeg er seriøs. Jeg nød alle de forskellige slags tzatziki opskrifter og varianter med hvert eneste måltid, endda morgenmad. Denne opskrift smager ligesom autentisk tzatziki.
Jeg har en tendens til at primært forbinde tzatziki med græsk mad, men du finder det serveret over Middelhavet og Mellemøsten, undertiden under forskellige navne eller i lidt forskellige former. Nu har jeg altså set rigtig mange variationer af tzatziki opskrifter man nemt selv kan lave gennem tiden.
Tzatziki serveres ofte med grillet kød og gyros, men jeg kan ikke tænke på en grillet eller ristet grøntsag, som den ikke ville spille pænt med. Du kan også servere noget hjemmelavet tzatziki med din næste forretter.
Heldigvis er tzatziki super let at piske sammen. Det eneste trick er at dræne agurken ordentligt, inden den blandes i yoghurten. Ellers vandes agurk for meget ned i saucen. Saltning af den revne agurk og lade overskydende fugt dryppe ud tager et stykke tid.
Den nemmeste og mest effektive måde at slippe af med den overskydende fugtighed er at skubbe den revne agurk let over vasken. Den eneste ventetid, der kræves i min opskrift, er at lade tzatziki hvile i fem minutter, efter at du har blandet det hele sammen, så smagene smelter sammen. På det tidspunkt kan du servere det med det samme eller nedkøle det til senere.
Tzatziki Ernæring & Yoghurt Noter
Ernæringsmæssigt er tzatziki en cremet men let sauce. Du kan dukke den generøst på din mad uden at tilføje en masse kalorier (i modsætning til f.eks. Mayonnaise eller ranchedressing). Det er trods alt hovedsagelig lavet med græsk yoghurt og agurk.
Jeg har ikke fundet en mærkbar forskel i tekstur, uanset om jeg bruger helmælk yoghurt, fedtfattig eller ikke-fedt, så nogen af dem vil fungere. Traditionel græsk tzatziki er lavet med anstrengt ged eller fåryoghurt, men det er svært at finde dem her. Den græske yoghurt, der sælges her i USA, er anstrengt yoghurt (det er derfor, den er tykkere og højere i protein end almindelig yoghurt), så det bruger jeg.
Fortæl mig som altid, hvordan du kan lide denne opskrift i kommentarerne! Jeg er glade for at høre, hvordan det viser sig for dig, og hvordan du serverer din egen version af denne tzatziki opskrift.
Få vores nye ebog med de mest inspirerende vegetar opskrifter, helt gratis!