Spaghetti Bolognese

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stilke bladselleri
  • ca. 50 gram Pancetta
  • 500 gram hakket oksekød af god kvalitet og ikke for høj fedtprocent
  • 450 gram flåede hakkede tomater
  • 1/2 dåse tomatpure ( 35 gram, svarende til en af små dåser )
  • 1 håndfuld cherrytomater
  • 1 dl olivenolie
  • 1 1/2 dl oksefond
  • 2 dl god rødvin
  • 1 1/2 spsk balsamicoeddike
  • 2 spsk oregano
  • 1/2 tsk timian
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 stor håndfuld frisk basilikum
  • spaghetti i passende mængder
  • overdrevne mængder friskrevet parmesan
  • Salt og Peber

Spaghetti Bolognese

Det første du skal lave er en sofrito (hakket løg og bladselleri, finthakket hvidløg) Varm olien op og tilsæt ovenstående og simre i 7 minutter, herefter tilsættes finthakket pancetta eller bacon (brug lidt mindre hvis bacon).
Nu tilsættes kødet og brunes, når kødet er brunet tilsættes krydderierne med lidt salt og peber.
Tilsæt nu de flåede og hakkede tomater, tomatpure og lidt halve cherrytomater, rør det godt rundt så det hele blandes sammen.
Når det hele er blandet sammen tilsættes oksefond, balsamico og rødvin – Rør godt og sørg for det bliver blandet sammen.
Retten skal nu simre ved svag varme i ca. 1 time så rødvinen og fonden kan koge ind og smage retten til.

Før servering af din spaghetti bolognese, tilsæt håndrevet basilikum blade og lad retten simre yderligere 10minutter.
Server din spaghetti bolognese med en lækker nykogt spaghetti al dente, en masse friskrevet parmesan ost, eventuelt et hvidløgsbrød og en god flaske rødvin.

God appetit med din spaghetti bolognese 🙂

Frikadeller i ovnen

Frikadeller kommer i mange forskellige varianter, men vi syntes bedst om dem med lidt mere smag. Denne opskrift er lige så god kold som varm.

Ingredienser:
500 g hakket svinekød omkring 10 %
1 tsk. salt
200 g. Løg
2 fed hvidløg (kan sagtens reduceres)
1 hel Rød peberfrugt
0.5 tsk.peber
1,5 tsk.Paprika
1 Æg
4 spsk. hvedemel
60 g Revet ost, fx mozzarella 45+

Fremgangsmåde:

Løg og hvidløg snittes i helt tynde stykker. Her kan man med fordel bruge en blender. Kom kød og salt sammen i en skål og rød den godt sammen. Tilføj nu peber frugten i passende til hakket størrelse. Samt løgblandingen. Endnu en gang røres det hele godt sammen. Æg og de resterende krydderier kommes nu i farsen rør det hele godt sammen inden melet lidt efter lidt tilføjes. Der skal ikke mere mel i end til farsen hænger sammen. Inden du former farsen til frikadeller tilføjer du osten, sørg for at den er godt fordelt.

Form nu farsen til de ønskede størrelser og kom dem over på en bageplade med bagepapir på. Husk at de sagtens kan ligge tæt op af hinanden da de ikke hæver. Giv frikadellerne 30-45 min ved 200 grader.

Kokos kager m. chokolade stykker

200 gr groft kokosmel
2 æg
Ca. 70 gr kokos olie
Citron eller limesaft
Ca. 100 gr mørk chokolade 70%

Sådan gør du:
Kom kokos olie, kokosmel og citronsaft i blenderen. Blend det hele sammen og bland til sidst æggene i.

Fordel massen i muffin forme almindelig størrelse og bag i ca. 12-15 min. ved 175 grader varmluft.

Lad kagerne køle af og kom smeltet mørk chokalade på.

Du kan også pynte med frysetørret og frisk frugt.

Når chokoladen er størknet fjernes muffin formene og de er klar til servering

Foccacia boller med skinke og ost

Ingredienser:

Dejen:
25 g. gær
1 spsk. olie
3 dl. lunkent vand
1 tsk. salt
1 dl. grahamsmel
1 dl. durum hvedemel eller hvedemel
ca. 330 g. Hvedemel

Fyldet:
75 g. kogt røget skinke i små strimler eller tern
1 lille dåse. tomatpuré
50 g. revet gratineringsost eller anden mild ost
2-3 tsk. tørret oregano

Fremgangsmåde:

Kom gær og det lunkenvand i en stor skål, rør derefter gæren godt ud. Tilsæt olie,salt samt grahams og durums mel. Når dette er rørt lidt sammen så kommer du cirka 180 g hvedemel i, og røre det hele sammen. Kom dejen ud på en mel-drysset overflade og tilsæt det resterende hvedemel. Efter du har æltet dejen godt sammen til en lind stor bolle, kommer du den over i skålen igen. Lad den stå med et fugtigt viskestykker over i cirka 1 time.

Efter hævningen tager du dejen ud på bordet igen og delen den i mellem 12 til 14 boller. Rul hver bolle til en kugle og tryk dem sammen til 1 cm flad cirkel. Du kan med fordel komme bollerne på bagepladen med bagepapir inden ud trykker dem flade.

Inden Foccacierne kommes i ovnen ved 250 grader skal de lige efter hæve i godt 15 min.

Lav nogle fordybninger i dejen med en finger, og fordel tomatpuréen over bollerne og kom skinke og ost over.

Bag det hele i cirka 15 min eller indtil de er gennembagte ved de 250 grader.

GOd fornøjelse.

 

Hjemmelavet mynte ekstrakt

At købe denne form for luksus vare så kommer det til at koste. Men sådan behøver det ikke at være. Jeg fandt mynt som gror vildt i en skov i nærheden af hvor jeg boede og en høj procent vodka eller rent alkohol ( kan købes i Tyskland), behøver ikke at koste det helt store. Hvis du ikke lige ved hvor der gror vildt mynte i nærheden af dig så kan man også sagtens købe en plante for mellem 10 til 20 kr. i næsten alle supermarkeder eller planteskoler.

Det du behøver for at lave Mynte essens eller mynte ekstrakt er:

Et syltetøjglas/luft tæt beholder.

En god mængde mynte.

Vodka/alkohol mindst 40 %

Vild mynte

Skær mynten i stykker både med stilk og blade. Fyld glasset op cirka 3/4 fyldt op med mynte planten. Herefter kommer alkoholen i så den dækker hele planten. Indholdet skal være dækket helt under hele processen så det er vigtigt at du kigger til det og vender/ryster det en gange i mellem og muligvis tilføjer lidt ekstra alkohol. Den skal stå et mørkt sted mindst 6 uger.

Ekstrakten kan efter 6 uger godt bruges, men hvis du vil have den rene vare kan du komme væsken i fryseren. Hver fryser alt det som er trukket ud af planten og det gør alkoholen ikke. Herved kan du dele de to tinge så du har en ren og helt klar essens.

Jeg bruger det til Is, kage mv. det er nemt at bruge og noget billigere end et man kan købe i butikkerne

 

Til en bonus har man nu en slat vodka som smager af mynte og som er godt til drinks.

 

 

 

Nem risotto med spinat og bacon.

For at risottoen ikke skal tage så lag tid at lave, køber jeg ris som er forarbejdet til formålet. Dem jeg køber hedder risotto ris eller arborio ris. De ligner til forveksling grød ris og opføre sig også på samme med ved at klæbe sammen ved kogning. Selvom de klæber sammen beholde de stadigvæk sin struktur mv.

Ingredienser:

Risottoris 80 g pr.mand (160 g. ialt)
100 g. Helbladet spinat.
1, hel peberfrugt. (De røde er bedst)
150 g bacon i tern.
1 grønsagsbouillon terning.
2 dl vand
1,5 dl fløde
1 stk. hakket løg.
1 tsk. blandet urter ( kan undlades)

Fremgangsmåde:

Kom lidt smør i en pande og svits let løg, peberfrugt samt bacon. Kom spinaten i sammen med grønsagsbouillonen og vand. Sørg for at bouillonen er rørt helt ud inden du tilsætter fløden. Rør fløden i og lade det hele småsimre inden ris’en tilføjes. Inden du lader det hele småkoge i godt 15-20 min tilføjer du urterne samt salt og peber. Det nemmeste er at lade det hele stå og kog selv, men resultatet bliver bedst hvis den er under konstant omrøring.

 

Pasta Carbonara, med mynte og Spinat

Ved at benytte mynte spinat pastaen som findens her på siden. Forvandler den friske smag fra mynten en ellers ret tung ret som Carbonara normalt er til en meget mere let ret. Spinaten giver en dejlig grønfarve og giver den helt rigtige konsistens samt et dejligt tilskud af jern og andre vitaminer.

klik her for at finde opskriften på Mynte spinat pastaen.

Ingredienser:
500 g pasta (Den bliver bedst med mynte/spinat pastaen.)
3 æg.
1 tsk. muskatnød.
0,5 Dl fløde eller creamfraich ( kan undlades)
250 g Bacon i tern
2 fed hvidløg.
50 g revet mozzarella ost(Næsten alt slags ost kan bruges)
Smag til med salt og peber


Fremgangsmåde:

Skær de 2 fed hvidløg i små tern/cirkler. Hvis man hakker dem helt små, undgår man at få den forholdsvis ubehagelige smag af et stort stykke hvis løg i munden.

Sæt noget vand tilsat lidt salt over, så det koger det når resten af ingredienserne er klar.
Kom lidt fedtstof i en stor varm pande. Den mest optimale pande er den såkaldte Wok-pande, som har den bedste form til senere at tilføje pastaen. I panden kommer du først de hakkede hvidløg sammen med bacon. Efter bacon og hvidløg er stege, skulle vandet gerne koge og du kan tilføje pastaen så den kan blive kogt. Pastaen skal have omkring 3 min ( afhængigt af hvilken slags du bruger).

Imens piskes æg, ost og fløde sammen i en skål. Når baconen er gennemstegt kommer du hele ægge oste blandingen på panden og rører rundet. Efter kort tid  kommer du den kogte og let afdryppede pasta over på panden, tilføj eventuelt lidt af pastavandet. Sørg for ikke at have skruet alt for meget op for panden da æggene nemt korkulere (stivner) Det er lidt en balance gang mellem at forhindre korkuleringen og give retten den fornødne varme. Men vi plejer at give dem cirka 5 min. Eller indtil osten er smeltet. Smag til med salg og peber
VELBEKOMME

Lækre Weekend Spandauer

Når det tales om hvad en lækker morgenmad indeholder kan man næsten ikke komme uden om spandauere. De let søde og lækre godbidder giver lige det sidste til en ellers velfortjent weekend.

1 potion wienerbrød dej. ( se opskriften her)

Til cremen:
20 g. sukker
1 æg
2 ½ Maizenamel
2 ½ Mælk
1,5 spsk vanilie sukker eller ½ stang vanille.

Til pensling:
1 sammenpisket æg.

Glasur:
100 g flormelis
ca. 2 spsk vand.

Fremgangsmåde:

Pisk æg sammen med sukker og maizenamel.

Skær vanillestangen og skrab korene ud. Hvis du bruger vanillesukker så spring dette punkt over. Ellers lægger du det hele væk for nu.

Tilsæt mælken til æggeblandingen ved at piske den i. Bring det hele i kog langsomt, hvis du har vanillestangen så kom den i.

Under konstant omrøring koges det hele indtil den tykner. Når dette sker så kom vanille i inden den tages af varmen.

Fisk vanillebælgen op  hvis du har kommer den i og lad den afkøle.

Under afkølingen skal du jævnligt røre i cremen for at der ikke kommer skind på toppen.

Rul nu wienerbrøds dejen ud i en aflang firkant på omkring 40×60 cm, på en mel drysse overflade.

Tænd ovnen på 225 grader og del dejen i 10×10 cm store kvadrater.

Fordel ca.  2 spsk creme i hver kvadrat.

Fold hjørnerne ind mod midten og lad dem hæve 20 min på en plade beklædt med bagepapir.

Inden du kommer dem i ovnen pensel dem med den sammenpisket æg. de skal have 15 min ca.

Nyd din morgenmad.

 

Tørgær overfor almindelig gær

Når der skal bages er gær ofte en vigtig ingrediens. Det kan bare være svært altid at have frisk gær tilgængeligt hele tiden. Det er her tørgær, er rigtigt god, til at have liggende. Der ved behøver man ikke smide de indtørret gær pakker ud hele tiden. Men i opskrifter omtaler man ofte kun normalt gær. Derfor har vi lavet en guide, til hvordan du konvertere mellem de to.

4 tsk, tørgær som der er i en af de små poser a 11,8 gram svarer til 50 g frisk gær.

Det vil sige hvis du skal have 25 g gær omregnet til tørgær skal du have ca. 2 tsk tørgær.